Kystriksveien (her Brønnøysund)

 

Kystriksveien

Den 650 km lange veien følger hovedsaklig kysten av Nord-Trøndelag og Nordland. Strekningen mellom Stokkvågen, i Lurøy kommune vest for Mo i Rana, og Storvika i Gildeskål kommune sør for Bodø utgjør Nasjonal Turistvei.

En tur langs Kystriksveien byr på et vell av naturopplevelser. Langs ruta vil du kunne se mange kjente severdigheter som Torghatten, De Syv Søstre, Svartisen (europas nest største isbre) og Saltstraumen. Naturen her er som skapt for fjellturer, fisketurer, brevandringer, båtliv og friluftsliv. Langs veien er det flere steder tilrettelagt for fiske og fotturer.

Kystriksveien er av flere journalister og reisende kalt “Norges vakreste vegstrekning". Rv17 kan oppleves enten med bil eller sykkel, og det kan være lurt å gi seg god tid underveis. Prøv “øyhopping” til Vegaøyene ((her ligger bl.a. øya Ylvingen som ble kjent under NRK-serien "Himmelblå")som står på UNESCOS verdensarvliste og Lovund hvor du kan se lundefuglen.

På mange av øyene finnes også mange fyr man kan besøke eller overnatte på, bl.a. Myken fyr på Juyøya i Rødøy kommune. Det er svært gode fiskemuligheter i sjøen, så ikke legg igjen fiskestanga hjemme! Eller hvorfor ikke ta en avstikker innom Vistenfjord, Norges reneste fjord? Mulighetene er mange!

Godt tips: Reiser du i høysesongen, ca 15 juni til 15 august, bør du bestille og planlegge overnatting litt i forveien. Det er lurt å beregne god tid mellom fergene, da det som oftest er fergkø.