Torghatten

Torghatten befinner seg på øya Torget sørvest i Brønnøy kommune. Fjellet på 258 meter er kjent for sitt karakteristiske hull, som går tvers gjennom fjellet. Selve hullet er 160 meter langt, 35 meter høyt, og 20 meter bredt. Under istiden skrapte is og vann i de myke og løse bergartene. Dette sto på i svært langt tid, og til slutt ble det et gigantisk hull i fjellet. På toppen av fjellet var bergartene hardere, så her klarte berget å stå imot.

Helgelendingene har utpekt Torghatten til Helgelands største severdighet, og besøkes av ca. 50 mennesker hvert år. Den vanligste ruta opp til hullet er å benytte østsiden. Fra parkeringsplassen til hullet tar det ca 30 minutter langs en godt opparbeidet sti. Når du kommer opp til hullet blir du møtt av en fantastisk utsikt. Her kan du se Helgelandskysten på sitt aller vakreste, med hundrevis av små øyer. Dette synet alene er verdt å ta turen opp til hullet.

Torghatten ligger like sørvest for Byen Brønnøysund i Nordland Fylke. Hurtigruten stopper ved havna i byen hver eneste dag. I området rundt Torghatten og Brønnysund finner du mange overnattingsplasser, aktiviteter, restauranter og butikker. I sommersesongen er det mange besøkende her, noe som gjør at du bør bestille overnatting i litt god tid før du besøker Torghatten.