Saltstraumen

En av verdens kraftigste tidevannstrømmer.

Saltstraumen ligger i Bodø kommune, og forbinder (sammen med to andre sund) Saltfjorden og Skjerstadfjorden i det 3 km lange sundet mellom Straumøya og Knaplundsøya. Den kraftige malstrømmen virker som en magnet på turister, sportsfiskere og dykkere fra både inn- og utland, og gjør stedet til et av Norges mest besøkte turistattraksjoner.

Strømmen skapes når forskjellen mellom flo og fjære presser vannmassene fra de store fjordene på hver side med voldsom kraft gjennom det smale sundet. Høydeforskjellen på hver side av sundet kan på det meste være på hele 1 meter. Forskjellige kilder oppgir ulike topphastigheter på vannet, hvor de høyeste anslagene er på nesten 40 km/t.

Saltstraumen er en av Norges desidert beste fiskeplasser. På grunn av den relativt enkle tilgangen på mat har det bodd mennesker her i over 10000 år. Vannet er svært oksygenrikt og gir grunnlag for en mengde arter av både fisk, sjøfugl og planter. Sei er mest vanlig, men du kan også få laks, ørret, sild, flyndre, kveite, steinbit, hyse, uer og annen fisk. Vi tør nesten våge å påstå at du er garantert fangst om du prøver fiskelykken her!

Noen Saltstraumen rekorder å bryne seg å :

Sei: 22,70 kg, Thor-Magnus Lekang, 30.11.1995
Hyse: 6,8 kg, Heike Neblinger, 15.8.1997
Gråsteinbit: 17,6 kg, Imre Nagy, 20.5.2000

Det finnes flere overnattingsplasser, spisesteder og tilbydere av ulike aktiviteter områdene rundt Saltstraumen. Det går ei 768 meter lang spennbetongbru over sundet (Saltstraumen bru). Brua er en del av fylkesvei 17, og ble i 2008 fredet av Riksantikvaren.Vis større kart