Vesterålen, eventyrlandet i Nordishavet.

"Vesterålen er eventyrlandet som falt ned i Nordishavet fra himlen da jorden blev skapt, et landskap formet av en veldig fantasi, et av den ukjente skapers store mesterverker. Vesterålen er en rik og bortgjemt verden for sig selv" Edvard Welle-Strand, 1932

Lengst Nord i Nordland fylke finner du Vesterålen. Distriktet består av de seks kommunene Andøy, Bø, Hadsel, Sortland og Øksnes. Området er kjent for sine milde vintre og tidvis kjølige somre. Landskapet i øygruppa er veldig varierende. Du finner villmark med høye fjell, fjorder og sund, skjærgård, elver og vann, myrområder, daler og tilløp til vidder. Noen steder er det svært spredt bebyggelse, mens andre steder bor folk i store tettsteder og byer. I Vesterålen er du derfor sikret å kunne oppleve det aller meste!

Området er rikt på fortidsminner, og funn viser at det har vært bosetning her helt siden den yngre steinalder. I Vesterålen finner vi både norges eldste og yngste bergarter. Øyene er sammen med Lofoten, velkjente for sin Tørrfisk. Mye av handelen foregikk med kjøpmenn i Bergen og Trondheim (og senere Hanseatene).

Det er fortsatt stor aktivitet rundt fisket. De siste årene har det også vært en stor oppblomstring i andre næringer, spesielt turisme. Vesterålen har med sin unike natur og kystkultur blir godt forankret som et attraktivt reisemål både i Norge og internasjonalt. Hvalsafari er noe man absolutt bør få med seg, om man tar en tur hit. Det er også gode muligheter for å bivåne midnattsol og nordlys.

Trollfjorden er en av de største attraksjonene i Vesterålen. Et besøk i Trollfjorden er en virkelig storslått opplevelse. Fjorden er trolsk, trang og ubeskrivelig vakker, et trekkplaster uten sidestykke i et område som opplevde turisme nesten før begrepet ble kjent.

Det er to byer i Vesterålen, Sortland (regionsenter) og Stokmarknes, her finner du du kjøpesentre, butikker, offentligte kontorer, stort sett alt du måtte ha behov for. Byene har også flyplass. Hurtigruten ankommer byene hver dag. Stokmarknes er hurtigrutas hjemsted, og ved hurtigrutekaia ligger hurtigrutemuseet, med hurtigruteskipet "Finnmarken" satt på land som en del av museet.