Tromsø, Nordens Paris

Tromsø er Nord-Norge's største by og administrasjonssenter i Troms fylke. I kommuen bor det ca 65 286 mennesker (2008 SSB.) hvorav ca 50.000 bor i selve bysentrum. (Se folketall alle kommuner i Troms). Innbyggerne er kjent for å være åpne og trivelige.

Byen ble historisk sett benyttet som siste havn for polfarere, fangsfolk og forskere som skulle utforske og drive fangst i ishavsområdene. Begeistret kunne de fortelle folk hjemme om dannelse, kulturliv og gjestfriheten de møtte. Den tyske turisten, G. Hartung, skrev i en reiseskildring: "Stokholm gjelder for Nordens Paris. Skal det beboende høje Norden ogsaa have et, kan det kun være Tromsø." Etterhvert fikk derfor byen tilnavnet "Nordens Paris".

Tromsø er kjent som universitetsby og har ca 10.000 studenter hvert år. Denne stadige tilstrømmingen er idag med på å opprettholde byens status som "Nordens Paris". De største arbeidsplassene er Universitetet i Tromsø og Universitetssykehuset i Nord-Norge. I tilegg har byen sitt eget bryggeri, Mack.

Tromsø byr på en rekke opplevelser for tilreisende med sitt pulserende uteliv, kultur, restauranter, praktfulle natur, og ikke minst en av de beste plassene i Norge til å bivåne Nordlyset. Tromsø ligger nemlig midt i Nordlyssonen. Rundt byen kan man bivåne en rekke fantastiske fjellformasjoner. Denne koblingen mellom det svært urbane sentrum og den ville naturen rundt, er bare enda en ting i rekken som gjør byen så spesiell.

Innenfor bygrensene til til Tromsø kommune finner man Nord-Norge's høyeste fjell Jiehkkevárri, som rager 1833 moh. (Se fjelltopper alle kommuner i Troms.) Se også Lyngsalpene.

Fakta om Tromsø Kommune
Vis større kart