Lofoten

 

Lofoten

Vest i havet nord for Polarsirkelen i Nordland fylke finner du øygruppen Lofoten. Distriktet er delt inn i de seks kommunene Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst. Øygruppens eneste to byer ligger i Vågan (Svolvær) og Vestvågøy (Leknes). De syv største øyene er (fra størst til minst) Austvågøya (en liten bit av den nordligste delen av øya tilhører Hadsel i Vesterålen), Vestvågøya, Moskenesøya, Flakstadøya, Gimsøya, Værøy og Røst.

Fiske og turisme

Lofoten er godt kjent for sin spesielle natur med storhav og lune viker, fjell og tinder, flotte strender og ikke minst det tradisjonelle “Lofotfiske”. Se også strender i Lofoten.

Nyttig: Kart over Lofoten.

Lofotfiske er fisk etter Torsk også kalt Skrei. Det starter i januar og varer til ut i april, i denne perioden søker fisk inn til kysten for å gyte. Av skreien lages det Klippfisk. Klippfisk har blitt eksportet til Sør Europa i mange hundre år, noe som har bidratt til å gjøre Lofoten til et attraktiv reisemål for turister.

Du finner et utall av overnattingsplasser, restauranter og tilbydere av ulike aktiviteter i Lofoten. Tidligere ble rorbuene brukt for overnatting til fiskerne, men nå er det mest turister som benytter rorbuene.

Om sommeren valfarter mange klatrere til Lofoten, grunnet øygruppens mange særegne fjell. Surferne har og fattet stor interesse for området, grunnet flotte strender og heftige bølger.

Fastlandsforbindelse i 2007

Desember 2007 fikk Lofoten fastlandsforbindelse (Lofast), men du kan også komme hit med Hurtigruten som stopper i Stamstund og Svolvær eller ta ferge fra Bodø til Moskenes sør i Lofoten.

Verden har fått øynene opp for Lofoten!

I den anerkjente reiseboken “Blue List” som gies ut av Lonely planet trekkes Lofoten fram. Det skrives bla. “Å svømme eller padle blant spekkhoggerflokker i Lofoten og Tysfjord trekkes frem som noe helt ekstraordinært. Samt å ta Hurtigruten og bo i en rorbu i Lofoten anbefales fremfor å velge et utenlandsk cruiseskip”.

I november/desember 2007-utgaven av reisemagasinet National Geographic Traveler Magazine, ble Lofoten kåret til "Verdens tredje beste øyrike" - kun slått av Færøyene og Azorene - i konkurranse med 111 andre kjente øyer rundt om i verden.