Børgefjell

Børgefjell ligger i Nordland og Nord-Trøndelag fylke. Området ligger mellom 270 og 1699 moh. og er 1447 kvadrat km. stort. Børgefjell ble vedtatt vernet i 1963. Børgefjell nasjonalpark byr på mange mektige sanseinntrykk. I vest finner du høye tinder og djupe daler med botnbreer og fjellvatn, i sør er det flere ville stryk og vakre fosser, mens de østre delene har mer runde topper og vidstrakte heier.

For de som er glad i jakt og fiske er Børgefjell et eldorado. Her finner du mange elver, vann og gode rypebestander. Fuglelivet er svært rikt. Du kan oppleve rovfugler som fjellvåk, snøugle, kongeørn. I Børgefjell kan du også møte fjellreven, det mest trua pattedyret i Norge. Men det fins også bla. jerv, gaupe og bjørn.

Børgefjell er kjent for sin ville og uberørte natur. Området er faktisk em av favorittene til Lars Monsen, som skriver bla: “Den som en gang har fått oppleve denne mektige og i stor grad urørte fjellheimen, vil for alltid bære på en lengsel om å vende tilbake”. Det anbefales og sette av litt tid når du skal besøke Nasjonalparken, du bør og beregne en dag på å komme deg inn, og en dag til å komme deg ut av området.

Børgefjell ligger i kommunene Grane, Hattfjelldal, Namsskogan og Røyrvik. Du kan komme hit med bil og tog. Kommer du med tog kan du gå av på Trofors, Majavatn eller Namsskogan jerbanestasjoner. Kommer du med bil fra nord vil hovedinngangsporten i Hattfjelldal være Susendalen / Harvassdalen. I Grane vil hovedinngangsportene være Tomasvatn ved Majavatn og Simskardet i Fiplingdal. I Namsskogan kan du kjøre av E6 ved Smalåsen. Følg skilt Børgefjell nasjonalpark, og kjør til parkeringsplass. I Røyrvik kjører du til Namsvassgårdene. Her kan du leie båtskyss over Namsvatnet.