Kantarell

 

5 sikre sopper

Høsten er høysesong for soppelskerne. Det er forøvrig noen forhåndsregler man må ta før man setter igang høstingen. Har man aldri plukket sopp før er det lurt å lære seg de 5 sikre først. Et tips kan være å lære seg en sopp om gangen, og så legge til flere etterhvert som repertoaret økes.

Tidligere sa man at det var 6 sikre sopper, men Rødskrubben er nå tatt bort fra lista. Så da står vi igjen med følgende 5:

(NB! Spis aldri sopp om du ikke er 110% sikker på at den ikke er giftig. Det beste er å ta den med på soppkontroll, eller å ha med seg en erfaren sopp-plukker.)

Kantarell
Kantarellen (ofte kalt "Skogens Gull") er en en meget ettertraktet matsopp. Den har som oftest gul hatt og kjennetegnes ved gaffeldelte skivelignende ribber som løper langt ned på stilken. Hatten er nedtrykt på midten og kanten er ofte bølget. Den vokser i nærigsfattig løv og barskog.

Falsk Kantarell ligner på sin navnebror, men skiller seg bla. ved at skivene ikke er så "ribbeaktige" samt at de er lette å løsne. Den Falske Kantarellen er ikke holdt for å være giftig, men er ikke god på smak.

Matriske
De spiselige riskene er Furumatriske og Granmatriske. Soppen har gjerne grønne flekker. Den sikreste måten å identitifisere om du har en Matriske er å se på saften. Det er nemlig kun disse 2 som har gulrotfarget saft. Meget god matsopp.

Matblekksopp
Matblekksoppen har en karakteristisk høy, hvit hatt med skjegg. Soppen må legges i vann rett etter at den er plukket, hvis ikke løser den seg opp i blekk.

Matblekksoppen kan lett forveksles med Grå blekksopp. Denne har den effekten at den gjør deg syk om du drikker alkohol etter å ha spist den. Grå blekksopp har som navnet sier grå hatt.

Vokser ofte ved hus og andre kultiverte områder.


Blek Piggsopp
Blek Piggsopp kjennetegnes ved at den har tydelige pigger på undersiden av hatten. Soppen er hvitgul ofte med noe blekrød farve.

Den har gjerne en tendens til å vokse så tett at de blir helt forvridd.

Vokser i områder med løv og barskog.

Fåresopp
Fåresoppens spesielle kjennetegn er at den blir grønngul ved oppvarming. Hatten er hvit ofte med innslag av grått og brunt. Undersiden av hatten er dekket av porer.

Soppen kan finnes i store klynger. Se etter den i mosebunn.


Nettsteder om sopp

Norges Sopp og Nyttevekstforbund

Om giftig sopp

Slik finner du kantarell